Actiam

Effectief overheidsingrijpen dempt de economische gevolgen van de Covid-pandemie. Beleggers vrezen geen volgende golf, maar kijken wel kritische naar traditionele thema’s als inflatie en China.

De financiële markten focussen zich weer op 'normale' economische en geopolitieke kwesties, kwesties die voorafgaand aan de Covid-19-pandemie de agenda domineerden. Oude bekenden keren terug: inflatie, China, de woningmarkt... "Er is dan ook genoeg reden om met gezond optimisme vooruit te kijken", zegt Corné van Zeijl, senior strateeg bij ACTIAM. "Deze crisis is door de overheden snel en groot aangepakt en dat heeft tot prima resultaten geleid. Zoals het er nu voorstaat, dat hadden we vorig jaar niet durven hopen."

Snel, groot en hard ingrijpen. Dat dit succesvolle crisisbestrijding oplevert, leerden we van de kredietcrisis. "Overheden hebben dat nu goed gedaan", vindt Van Zeijl, "met als gevolg dat we op meerdere plaatsen in de wereld weer groeicijfers zien. Heel bijzonder." Hij is vooral enthousiast over Europa. "Het herstel blijft in sommige zuidelijke landen wat achter, maar over de hele linie zie ik in deze regio op dit moment de meeste potentie."

Natuurlijk heeft de pandemie wereldwijd nog steeds ellendige gevolgen - op allerlei vlakken - maar het drama voor de wereldeconomie is beheersbaar geworden. "We weten allemaal dat het virus ook weer kan opleven, een vierde golf zou logisch zijn. Maar de impact daarvan zal meevallen, want we weten nu hoe we dit moeten aanpakken."

Daarom zijn voor de belegger nu andere risico's pregnanter. Op een staat voor Van Zeijl de opbouw en afbouw van schuldenposities. "Overheden zijn nog steeds bereid geld in de economie te pompen, maar op een gegeven moment zijn de grenzen bereikt. Hoe verloopt dan de afbouw? In welk tempo en onder welke voorwaarden?"

 

Nauw verwant daaraan is het inflatievraagstuk. De huidige prijsstijgingen en problemen rond voorraden en stijgende grondstoffen wakkeren bij sommigen de angst voor oververhitting aan, met in het kielzog daarvan oplopende inflatie. "Maar dit zijn tijdelijke issues", stelt Van Zeijl. "Er zijn nu soms grote verschillen tussen vraag en aanbod, bijvoorbeeld ook in de energiesector, maar intussen wordt capaciteit opgebouwd om die verschillen te overbruggen. Ook de stijging van de loonkosten die zich nu aandient, zal in mijn visie niet structureel zijn. Dus een hoge inflatie, ik ben daar niet zo bang voor. Integendeel, zou ik bijna zeggen, want de wereldeconomie kent nog steeds de structurele problemen die ons in 2019 juist deden vrezen voor deflatie."

Het effect van de stijgende huizenprijzen zal overigens wel structureel zijn. Die variabele wordt in Europa (nog) niet meegenomen in de consumentenindexcijfers, maar in de VS wel en daar is inmiddels een permanent effect op de inflatie zichtbaar.

Voor beleggers is Europa echter nu de beste keus, vindt Van Zeijl. "ACTIAM heeft daarnaast een kleine overweging in Asia Pacific en tijdelijk ook in opkomende markten. De koersen in die landen waren de afgelopen tijd zo sterk gedaald, dat het nu weer gunstig wordt."
De VS is echter duur. "Dat komt vooral door de grote tech-aandelen en Tesla. Die hebben nu een koerswinstverhouding van 37 en trekken daarmee de rest van de beurs mee." China raadt Van Zeijl nu simpelweg af: "De Chinese overheid is zich zo stevig aan het bemoeien met beursgenoteerde bedrijven, dat je het risico van een belegging daar niet meer kunt inschatten. Van de ene op de andere dag kan een onderneming zomaar zijn business worden ontnomen."

Daarnaast constateert Van Zeijl dat de oude beleggingsregels überhaupt niet meer van toepassing zijn. Is het dan geen goed idee de aandelenmarkt een tijdje links te laten liggen? "Toch niet", vindt hij. "Want dan komt het puur aan op je timing en dat loopt over het algemeen niet goed af. Je moet twee keer goed zitten en dat lukt maar zelden. Ik zie het geregeld gebeuren dat beleggers zo hun rendement zelf tot nul reduceren. Terwijl je wel al die risico's genomen hebt. Zeker met een langetermijnblik zeg ik daarom: blijven zitten."

Robeco